Expositie informatie

Expositie galerie Nouverture

Expositie informatie

In 2013 heb ik mijn voorliefde voor tekenen en schilderen herontdekt. Ik heb een voorliefde voor de klassieke teken en schilderkunst. Na een aantal jaren te hebben gewerkt met acryl ben ik in 2017 overgestapt op olieverf. De eerste kennismaking voelde als thuiskomen. De langzame droogtijd van  olieverf zorgt ervoor dat ik in alle rust kan werken aan mijn portretten en stillevens. Naast olieverf werk ik veel met grafiet potlood. De hardheid van het materiaal zorgt ervoor dat ik erg nauwkeurig kan werken en toch veel ‘zachtheid’ kan bereiken in het eindresultaat. Ik probeer eeuwigheid en verstilling te brengen door middel van kunst. Hierin staan de factoren tijd, ruimte en licht centraal.

Tijd

De onderwerpen voor mijn stillevens zijn statisch, bewegingsloos, levenloos. De factor tijd valt hierdoor weg. Het dwingt mij, als maker, om te vertragen. Vanuit de verstilling in mij ontstaat de helderheid en concentratie die nodig is om mijn onderwerp werkelijk te zien en van daaruit te creëren. Op deze manier ontstaat de mogelijkheid om een momentopname tijdloos vast te leggen.

Ruimte

Een object heeft drie dimensies en verhoudt zich tot zijn omgeving. Hoe we een object in de ruimte waarnemen, wordt mede bepaald door de ruimte waarin het object zich bevindt. Hoeveel ruimte neemt een object in ten opzichte van andere objecten in de omgeving? Hoe verhouden objecten zich tot elkaar? Dit heeft allemaal invloed op de compositie. Daarnaast geven we als mens onbewust de voorkeur aan een aantal wetmatigheden zoals bijvoorbeeld de gulden snede. Deze verhouding van 1:1,6 vind je overal in de natuur terug. Door hiervan gebruik te maken in mijn werk ontstaat er meer rust en balans in de compositie. 

Het formaat van een werkstuk heeft ook met ruimtelijkheid te maken. Hoe groot wordt het onderwerp afgebeeld ten opzichte van het formaat van het werkstuk? Wordt het afgebeelde onderwerp groter of kleiner dan de werkelijkheid? Een kleiner werkstuk is intiemer, je wordt er meer naar toegetrokken. Als een object groter dan de werkelijkheid wordt afgebeeld ontstaat er een meer prominente aanwezigheid als het aan de muur hangt.  

De onderwerpen die ik kies, liggen eigenlijk altijd dicht bij me en vertellen iets over mij, mijn omgeving, of iets wat me raakt in de vorm of structuur van het voorwerp. Glas neemt hierin wel een bijzonder positie in. Glas is transparant, lijkt vormloos, maar dat is het niet. Daarnaast heeft glas de eigenschap dat het spiegelt. Door mijn onderwerpen op glas te plaatsen lijkt de ruimte waarin de werken zich bevinden weg te vallen. Soms ontstaat hierdoor een vervreemdend effect waardoor je het onderwerp nauwelijks meer herkent.

Licht

In de eerste plaats kunnen we als mens niet zonder licht. Het is de bron van leven in de breedste zin van het woord. Licht zorgt er ook voor dat we kunnen waarnemen. Dit vind ik fascinerend. Lichtinval, lichtsterkte, kleurtemperatuur en de hoek waarmee het licht op het onderwerp valt zijn factoren die ik kan beïnvloeden. Het bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer en daarmee de gevoelswaarde van een schilderij. Door de factoren tijd, ruimte en licht te combineren creëer ik mijn eigen werelden op doek of paneel.


Portretten en het menselijk lichaam

Portretten hebben vanaf het begin dat ik teken en schilder mijn interesse. Het portretschilderen vind ik fascinerend, omdat het de mogelijkheid bied om iemands karakter weer te geven. De anatomie van ieder gezicht gelijk, toch is ieder gezicht uniek. Bij portretten is het van belang dat de belichting in orde is. Het licht zorgt voor de sfeer. Door belichting kan een portret erg krachtig worden, vooral als de contrasten sterk zijn. Dit zorgt voor spanning en het zorgt ervoor dat je als kijker naar het licht toegetrokken wordt.

Voor mij is een portret geslaagd als ik iemands blik goed weet te vangen. De ogen zijn de spiegel van de ziel en vertellen veel over iemands karakter. Ik vind het interessant om te proberen je als kijker stil te laten staan bij een portret, je te raken met de sfeer van het beeld. Ook het aanspreken van de verbeelding vind ik een interessant aspect. Wat denkt of voelt de geportretteerde? Dezelfde aspecten zijn voor mij ook van belang voor figuurschilderingen.

  • zelfportret jan dijkstra fine arts 2019
  • Olieverf portret Fe

De geëxposeerde werken


Over de galerie

De expositie is gratis te bezoeken bij galerie Nouverture, Walstraat 18B-C in Enschede.

Openingstijden galerie:

Maandaggesloten
Dinsdag10:00 – 17:30
Woensdag10:00 – 17:30
Donderdag10:00 – 17:30
Vrijdag10:00 – 17:30
Zaterdag10:00 – 17:30
Zondaggesloten

Web adres: https://galerienouverture.com/

Plan een meet & greet

Vind je het leuk om de expositie samen met me te bekijken?
Of heb je vragen over de werken die ik heb gemaakt?

Ik ben telefonisch bereikbaar op 06-14024079.
Of stuur me een bericht via onderstaand formulier.